festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Selectie 3: On Film

17 April, 2013 - 22:3020 April, 2013 - 22:30
SPHINX cinema

Recente films en video’s van kunstenaars en filmmakers die honger hebben naar avontuur en nieuwe wegen uitstippelen in het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

It's All About Light and Death (to Joseph Plateau)

Anna Franceschini
,
BE, IT, NL
,
2011
,
16mm
,
colour
,
2'

Een optische danse macabre die opgezette dieren reanimeert door lichtspel en een eeuwigdurende beweging doet ontstaan. Een hommage aan Joseph Plateau de uitvinder van de stroboscopische illusie van bewegende beelden.

Black Drop

Simon Starling
,
UK
,
2012
,
35mm
,
colour
,
28'

Een kijk op de relatie tussen de Venus-overgang, een astronomisch fenomeen waarbij Venus voorbij de zon schuift, en film in zijn oudste vorm met Jules Janssens fotografische revolver, het chronofotografisch geweer van Marey en de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Starling reisde naar Hawaii en Tahiti en filmde er de recentste Venus-overgang en de locaties van vorige observaties voor een allerlaatste keer op 35mm. De volgende overgang vindt pas plaats in 2117 …

Insight

Sebastian Diaz Morales
,
NL
,
2012
,
HD
,
colour
,
11'

Cinema als spiegel of een metafoor voor het omkeren van de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken.

Orpheus (outtakes)

Mary Helena Clark
,
US
,
2012
,
16mm
,
b&w
,
6'

Een onmogelijk filmproject dat stukken uit Jean Cocteaus klassieker Orphée herorganiseert en waarin de geesten van de cinema zich tussen de frames ophouden.

The Tiger's Mind

Beatrice Gibson
,
UK
,
2012
,
HD
,
colour
,
23'

Een abstracte misdaadfilm in een Brutalistische villa. Zes personen - Tiger, Mind, Tree, Wind, Circle en het meisje Amy, respectievelijk de set, muziek, geluid, special effects, regisseur en vertelstem - vechten om de controle over de film terwijl hij speelt. Gibson neemt Cornelius Cardew’s narratieve partituur The Tiger’s Mind (1967) als vertrekpunt.

Swan Song

Anouk De Clercq, Jerry Galle & Anton Aeki
,
BE
,
2013
,
HD
,
colour
,
3'

Een zwaan is gedurende zijn ganse leven stil tot wanneer hij net voor zijn dood één enkel overdonderend prachtig lied zing. Welk lied zingt een pixel voor hij verdwijnt?