Selection 8: Graeme Arnfield, Margarita Maximova, Stefan Kruse Jørgensen
In the presence of Graeme Arnfield, Margarita Maximova and Stefan Kruse Jørgensen
Courtisane is een platform voor film en audiovisuele kunsten. In de vorm van een jaarlijks festival, filmvertoningen, gesprekken en publicaties onderzoeken we de relaties tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.
Courtisane is a platform for film and audiovisual arts. Through a yearly festival, film screenings, talks and publications, we research the relations between image and world, aesthetics and politics, experiment and engagement.
In the presence of Graeme Arnfield, Margarita Maximova and Stefan Kruse Jørgensen
Terwijl hij de uiterste grenzen van een gesatureerd beeld opzoekt vertelt Graeme Arnfield het vergeten en ongewone verhaal van AIDS, een van de eerste voorbeelden van ‘ransomware’. Het computervirus werd geschreven door de bioloog Dr. Joseph Popp met een code die gemodelleerd was op hoe HIV zich in een menselijk lichaam verspreidt. Werkend met een brede keur aan digitaal gemanipuleerde ‘found footage’, onderzoekt Arnfield de nalatenschap van het virus van Popp en maakt verrassende links met de Amerikaanse invasie van Panama, de bouw van een vlinderserre in New York en de esthetiek van vroege digitale kunst.
English spoken, no subtitles
In Sway A Way, worden de beelden van een smartphone die uit een vliegtuig valt, of van GoPro camera’s die verloren in een oceaan drijven, door rivieren tuimelen of opgepikt worden door vogels, samengebracht in een filmische draaikolk. Camera’s die van hun GoPro helden worden gescheiden, veranderen de ‘ik’ in een machine, het verloren mechanische oog wordt de bestuurder van de losgeslagen blik. De desoriënterende cinematografie wordt op zo’n manier opgestuwd door Joeri Bultheels atmosferische soundtrack, dat het lijkt op wat gebeurd zou zijn als Jean Painlevés Crittercams had om zijn surreële, Neo-Zoölogische drama’s te maken.
Straatlichten rijten door de nacht van een moderne stad. Slapeloosheid wordt verlicht door een computerscherm in een stedelijke omgeving, waar dag en nacht niet langer van elkaar te onderscheiden zijn. Een nachtelijke tocht door een sterk verlichte en druk bevolkte stad terwijl een filmmaker reflecteert op de wildgroei aan bewakings-technologieën die hem omringen. Vertrekpunt zijn de online gevonden beelden van thermische camera’s en de veranderingen die zij teweeg brengen als verlengde van mechanismen van sociale controle; en de evolutie van digitale technologieën die de grenzen van het zichtbare, en dus controleerbare, verleggen tot een ‘surveillance society’.
English spoken, no subtitles