Toute la memoire du monde

Alain Resnais
,
FR
,
1956
,
35mm
,
b&w
,
21'

In dit korte filmessay met lange tracking shots doorheen bibliotheekgangen en met een sceptische commentaartekst (geschreven door Rémo Forlani), verbeeldt Alain Resnais de Parijse Bibliothèque Nationale als een onheilspellend onmenselijk landschap waarin de mens “kennis” probeert op te sluiten in een poging om de limieten van het menselijk geheugen te weerleggen.

Transparency

Ernie Gehr
,
US
,
1969
,
16mm
,
11'

Een “actiefilm” met als hoofdrolspelers het opnemen en projecteren van bewegende beelden en als actieterrein de rechthoek van het scherm waarbinnen filmisch geruis en filmisch tumult aangeboden worden voor onmiddellijk zintuiglijk plezier en zinnelijke verlichting.

Production Footage

Morgan Fisher
,
US
,
1971
,
16mm
,
colour
,
10'

 Production Footage documenteert twee soorten filmcamera’s en de productiemodellen die ze met zich mee brengen. Beide zijn verouderd, zoals in principe ook film verouderd is.

Winter

David Brooks
,
US
,
1964
,
16mm
,
16'

Plaatsen waar iets gebeurt: Nantucket, Kazakhstan, Grant’s Nepal, Colorado, Mt. Kearsange, Iowa, 7th Street. Deur gouden nacht kamer bomen brand druppel regen blauw paard rivier sneeuw vogels groen berg woud donker kamer nevel auto bomen raam vliegende eenden. Boventonen: Raga Palas Kafi, Grant’s, Slug’s, Bo Diddley, Jimmy Reed, Raga Rageshri, de wind, Chuck Berry, Marvin Gaye, the Beatles, Piatniksky Chorus.

You Can Drive the Big Rigs

Leighton Pierce
,
US
,
1989
,
16mm
,
colour
,
15'

Een impressionistische documentaire over cafés in kleine steden in het landelijke Midwesten. De cafés fungeren als middelpunt met betrekking tot verschillende aspecten van de landelijke subcultuur, maar tonen er tegelijk ook de limieten en min of meer gesloten aard van aan.

George Dumpson’s Place

Ed Emshwiller
,
US
,
1965
,
16mm
,
colour
,
8'

 Een poëtisch portret van een outsider kunstenaar die, in Emshwillers woorden “een klein universum creëerde met wat hij vond en naar huis kon slepen op zijn zelf vervaardigde vrachtkar.”