01: Joaquim Pinto

3 April, 2014 - 16:00
SPHINX
Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

E Agora? Lembra-me (What now? Remind Me)

Joaquim Pinto
,
PT
,
2013
,
DCP
,
164'

Een poëtische reflectie over tijd en herinnering, over epidemieën en globalisering, een overleven voorbij alle verwachtingen, over dissidente en absolute liefde.

Joaquim Pinto’s autobiografische film What Now? Remind Me is cinema in haar meest intieme vorm, gedraaid in een jaar waarin de regisseur – documentarist, producent, geluidsdesigner, en een lichtbaken binnen de filmscène in Lissabon – een experimenteel klinisch onderzoek voor HIV-patienten ondergaat. Ook al deinst de film niet terug voor het omschrijven van de pijn en de wanhoop van een chronische ziekte blijft hij vooral een testament van vreugde in een ten volle geleefd leven en de onafscheidelijkheid tussen kunst en leven. Wisselend tussen levendige scenes van het nu en de bitterzoete herinneringen van het verleden, onthult What Now? Pinto’s dagelijkse bestaan met z’n geliefde man Nuno, en reikt terug naar zijn artistieke volwassenwording en de liefde voor cinema die tot een uitgebreid netwerk van vriendschappen en samenwerkingen leidde. Confessioneel maar nooit vanuit een louter eenzelvige zijde, vanuit een blik voorbij de individuele ervaring gericht naar de geschiedenis en de wereld, ontspint deze aangrijpende film zich tot een alles omvattende meditatie over wat het betekent levend te zijn.