08: Markopoulos / Tait / Aurand / Beavers

4 April, 2014 - 22:30
SPHINX
Geïnspireerd door Robert Beavers’ meest recente film 'Listening to the Space in my Room', is dit programma – samengesteld in dialoog met Beavers – een onderzoek naar binnen- en buitenruimtes en de relatie tussen camerabeweging en muziek.

Sorrows

Gregory Markopoulos
,
US, CH
,
1969
,
16mm
,
6'

Dit lyrische portret beweegt op muziek van Beethoven van een koude en mistige buitenopname naar het kristalheldere interieur van het Zwitsers kasteel dat Ludwig II voor Richard Wagner gebouwd heeft. Veelgelaagde dubbeldrukken en terugkerende beelden houden elk detail in een prachtige balans.

Place of Work

Margaret Tait
,
UK
,
1976
,
16mm
,
31'

Een studie van een tuin en een huis en wat er gezien en gehoord kon worden tussen juni en november 1975. Het in herinnering en tot leven brengen van een plaats (in Orkney) met levenslange associaties die later ook gebruikt werd als een werkplek. Een familiehuis waaruit tijdens het moment van het filmen de familie al lang vertrokken was. Mijn eigen huis uit mijn kindertijd – waar ik door de jaren heen regelmatig naar terugkeerde – om er uiteindelijk in (en aan) te werken. Gefilmd in de maanden voor ik het verliet. (Margaret Tait)

Am Meer (At The Sea)

Ute Aurand
,
DE
,
1998
,
16mm
,
3'

Op de geluidsband horen we de Japanse filmmaker Utako Koguchi piano spelen en zingen, terwijl het beeld – dat in de camera werd gemonteerd – een wandeling op het eiland Hiddensee weergeeft. (Ute Aurand)

listening to the Space in my Room

Robert Beavers
,
US, CH, DE
,
2013
,
16mm
,
19'

Robert Beavers filmt zijn kamer in Zürich en de directe omgeving ervan tijdens de montage van zijn vorige film The Suppliant. De seizoenen passeren en hij observeert met veel tederheid en warmte het oudere echtpaar waarbij hij te gast is. Terwijl de man (een muzikant) cello speelt verzorgt zijn vrouw de tuin. De personages delen een ruimte, maar nooit op hetzelfde moment, en een grote toewijding aan hun respectievelijke activiteiten: muziek, tuinieren, film maken. Een prachtige viering van licht en kleur en een intieme ode aan het bestaan.