Courtisane festival 2019

Notes on cinema
3 April, 2019 - 7 April, 2019
  • SPHINX CINEMA, MINARD, KASKCINEMA, PADDENHOEK, GOUVERNEMENT
  • GENT

ARTISTS IN FOCUS  

Claire Denis  

De Franse cineaste Claire Denis geldt, dertig jaar na haar langspeeldebuut, als één van de meest unieke en belangrijke filmmakers. Haar films tasten zich een weg doorheen geladen situaties en complexe relaties – cultureel, familiaal of seksueel – door een opmerkelijke aandacht voor de texturen en ritmes van de fysieke wereld en de manieren waarop mensen zich erdoorheen bewegen. Aansluitend op de Belgische release van haar laatste film, High Life, organiseren CINEMATEK en Courtisane een volledige retrospectieve van het oeuvre van deze buitengewone filmmaker. Tijdens het Courtisane Festival zal het werk van Claire Denis gevierd worden met een reeks vertoningen en conversaties.  

Alia Syed  

Alia Syed maakte haar eerste 16mm-films midden de jaren tachtig bij de London Film-makers Co-operative, waar ze met behulp van de optische printer kwesties rond identiteit en representatie verkende. Haar werk vormt een lopend onderzoek naar de aard en rol van taal in interculturele communicatie, met een bijzondere belangstelling voor grenzen en limieten, vertaling en het transculturele zelf. Haar films behandelen vanuit een persoonlijke en historische realiteit de subjectieve relatie tot gender, diaspora en kolonialisme. Alia Syed is in 1964 geboren in Swansea, Wales en woont in London en Glasgow. Dit Artist in Focus programma is het eerste overzicht van haar werk in België.  

RETROSPECTIVE PROGRAM  

Noriaki Tsuchimoto

Na de focus op het werk van Ogawa Shinsuke and Ogawa Productions in 2017, wijdt Courtisane dit jaar een programma aan de films van Tsuchimoto Noriaki, één van de belangrijkste naoorlogse documentairemakers uit Japan. Het programma omvat een gevarieerde selectie van zijn films uit de periode 1963 — 1984, waaronder enkele van de zelden vertoonde documentaires die hij maakte voor Iwanami Productions, twee films over de Japanse studentenbeweging, alsook een selectie uit de invloedrijke reeks films die hij wijdde aan de slachtoffers van de Minamata kwik-vergiftiging. Ter gelegenheid wordt inzicht in de praktijk en de visie van Tsuchimoto Noriaki gegeven door filmmaker John Gianvito, wiens werk sterk is beïnvloed door Tsuchimoto’s methodes, en Japan-kenner Aaron Gerow, die een geïllustreerde lezing zal geven over het werk van deze uitzonderlijke filmmaker.