Koropa

Laura Henno
,
FR
,
2016
,
DCP
,
colour
,
20'

Ben is een stuurman en hersteller van kwassa-kwassa, de traditionele vissersboten op de Comoren. Deze archipel in de Indische Oceaan is verdeeld door een brutale grens, een erfenis van het koloniale tijdperk. Zoals op de Middellandse Zee wagen velen er hun leven in een poging over te steken van Anjouan naar Mayotte, het enige eiland van de archipel dat nog Frans is. Om te ontsnappen aan de ellende stopte Ben als visser om mensensmokkelaar te worden. Hij doet zijn best om in deze schimmige branche vast te houden aan zijn ethische waarden en de veiligheid van zijn reizigers te waarborgen. Dit is het vak dat hij in het holst van de nacht doorgeeft aan Patron. Om zelf een mogelijke veroordeling te ontlopen, heeft Ben geen andere keuze dan dit kind, dat te jong is voor een gevangenisstraf, aan te stellen als ‘commandant’. Koropa toont een stille overgangsrite, een overdracht van knowhow die evengoed bestaat uit bedrog als uit stuurmanskunst op een vijandige oceaan. Met zijn korte, radicale vorm en abstracte ruimtelijkheid, omzeilt Koropa het documentaire format om een klassiek drama te realiseren waarin twee stille figuren, vader en zoon, een hachelijke reis ondernemen op een door geesten gekwelde oceaan, aan de rand van het land der doden. In een wereld waarin zeeën optreden als grenzen en graftombes, wekt deze oversteek herinneringen op aan vele andere. (Olivier Marboeuf)

 

Shindzuani with English subtitles

Amérika: Bahía de las Flechas

Ana Vaz
,
BR
,
2016
,
DCP
,
colour
,
9'

Er wordt gezegd dat het eerste Europese schip onder leiding van Christopher Columbus in 1492 aankwam op de kust van Samaná, de huidige Dominicaanse Republiek, en er begroet werd door een vlaag van pijlen die zorgvuldig voorbereid was door de Caribische Taíno. Vandaag ondergaat een zoutmeer dat vernoemd is naar Taíno-opperhoofd Enriquillo diepgaande veranderingen in haar ecosysteem die leiden tot de migratie van dier- en plantensoorten, gedwongen evacuaties en een uitdijende koraalwoestijn die het geologische verleden van het meer blootlegt. Door de camera zelf als een pijl of een vreemd lichaam te benaderen, zoekt Amérika: Bahía de las Flechas naar manieren om deze beweging vandaag opnieuw op te wekken, te laten vibreren: pijlen tegen een eindeloze “vallende hemel”.

 

Spanish with English subtitles

Ouroboros

Basma Alsharif
,
BE, FR, PS
,
2017
,
DCP
,
colour
,
77'

“Een hommage aan de Gazastrook en aan de mogelijkheid van hoop voorbij hopeloosheid. Ouroboros, het symbool van de slang die haar staart opeet, staat zowel voor einde als begin: dood als regeneratie. Ouroboros, een experimentele narratieve film die de vernietiging van Gaza verandert in een hartverscheurend liefdesverhaal, vraagt wat het betekent mens te zijn wanneer de mensheid heeft gefaald. Het hoofdpersonage, Diego Marcon, probeert zijn pijn te verdrijven, maar beleeft het op zijn circulaire tocht alleen maar opnieuw en opnieuw. Zijn reis brengt in de loop van één dag Amerikaanse inheemse gebieden, de oude Italiaanse stad Matera, een Bretoense burcht en de ruïnes van de Gazastrook samen tot één enkel landschap.” (BA)

 

Italian, English and Chinook with English subtitles