Competitie 1

23 March, 2012 - 17:3025 March, 2012 - 15:30
KASKCINEMA

Recente films en video’s, cutting edge cinema van kunstenaars en filmmakers die honger hebben naar avontuur en nieuwe wegen uitstippelen in het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Paulina, Franz & Maria

Ute Aurand
,
DE
,
2011
,
16mm
,
colour
,
13'

Drie portretten van geliefden – familieleden en vrienden – door de zachtzinnige lens van Ute Aurands 16mm camera. “Paulina Buda en Franz von Lucke zijn mijn twee petekinderen. Ik heb hen van kindsbeen af gefilmd. Paulina is nu 16 en Franz 28. Maria Lang is een hechte vriendin die op het Zuid-Duitse platteland woont. We zien haar tuinieren en een bezoek brengen aan een tentoonstelling van vrouwelijke impressionistische schilders.” (UA)

Nana

Valérie Massadian
,
FR
,
2011
,
HD
,
colour
,
68'

De vastberaden camera van Massadian wordt vaak laag gehanteerd, op de ooghoogte van het kind: een methode die wellicht het nodige vertrouwen inboezemde bij de hoofdrolspeelster, maar die ook het publiek in de positie van een kind plaatst, alsof we opnieuw kinderlijke verwondering voelen. Ofwel kruipen we in de huid van nieuwbakken ouders, die het proces van ontdekking zien door de bril van de filmmaakster. Kinderen mogen dan natuurlijke vertolkers zijn, het doel van Massadian was om een film te maken met, eerder dan over een kind. De camera registreert in alle terughoudendheid de instinctieve natuur van haar ontluikend bewustzijn en de combinatie van kracht en kwetsbaarheid ingeschreven in haar lichaam”. (Mark Peranson)