Competitie 3

22 March, 2012 - 13:3024 March, 2012 - 15:30
KASKCINEMA

Recente films en video’s, cutting edge cinema van kunstenaars en filmmakers die honger hebben naar avontuur en nieuwe wegen uitstippelen in het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Good Bye Mandima (Kwa Heri Mandima)

Robert-Jan Lacombe
,
CH
,
2010
,
video
,
colour
,
11'

Dit persoonlijk verhaal over een afreis gaat niet zozeer over de kindertijd van de filmmaker in het toenmalige Zaïre, maar vooral over de afstand die hij neemt van het dorp en zijn vrienden. Met behulp van beelden uit het familiale fotoboek beschrijft Lacombe de ervaring van een tienjarige uitwijkeling en het proces om als blanke te leren leven in Europa, terwijl oude kameraden onuitspreekbare gruweldaden ondergaan in een bloederige burgeroorlog. Een portret van Europese mobiliteit, een elegie voor wat is achtergebleven.

Entrevista con la Tierra

Nicolas Pereda
,
MX
,
2010
,
HD
,
colour
,
18'

In een schemerzone tussen fictie en realiteit laat Pereda zien hoe de tienjarigen Nico en Amelio het verlies van hun vriendje verwerken na een ongeval in de bergen. 

Manque de Preuves

Kwon Hayoun
,
FR
,
2011
,
HD
,
colour
,
9'

Manque de Preuves, een beangstigend levendig verhaal over overleven, maakt gebruik van een wisselende set van visuele strategieën om uitdrukking te geven aan de gladde grond van waarheid en de tragische discrepantie tussen verhalen vertellen – de fundamenteel menselijkste vorm van communicatie – en onze culturele nadruk op het zichtbare bewijs. Aangrijpend en toch uitdrukkelijk controversieel: Manque de Preuves toont hoe hedendaagse rechtvaardigheid blind is voor emotie, voor lijden, voor elk slachtoffer dat niet de luxe heeft zijn benarde situatie te documenteren.

Printed Matter

Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat
,
BE
,
2011
,
16mm
,
colour
,
29'

Printed Matter laat zien hoe private levens en hedendaagse geopolitiek door elkaar geweven zijn. Basiselement is het archief van Brutmann's vader, André, die tot zijn dood in 2002 actief was als freelance fotograaf en in die hoedanigheid twee decennia lang verslaggeving bracht van de gebeurtenissen in het Midden- Oosten. Zijn uitgebreide collectie biedt een visuele kroniek van het Israëlisch-Palestijns conflict, bestaande uit verrassend vertrouwde beelden van civiele oproer, gewapend verzet, pijnlijke rouw en politieke redevoering in zowel Israël als de bezette gebieden. Nadat hij vader werd in 1983, nam hij met de rest van zijn filmrollen geregeld beelden van zijn familie.