Competitie 4

22 March, 2012 - 17:3024 March, 2012 - 13:30
KASKCINEMA

Recente films en video’s, cutting edge cinema van kunstenaars en filmmakers die honger hebben naar avontuur en nieuwe wegen uitstippelen in het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Means and Ends

Bonnie Begusch
,
US
,
2010
,
video
,
colour
,
3'

Een reeks machinegeschreven tekens vanuit een gezichtspunt dat constant verschuift langs de as van een bladzijde. Door die simpele beweging ontbinden de contouren; ze verworden tot gekromde lijnvariaties en korte oprispingen van optische illusies. Imperfecties worden zichtbaar binnen de mechanische regelmaat van de lezing. 

Ricky

Jamie Geiser
,
US
,
2011
,
HD
,
colour
,
11'

Ricky vermengt de wereld van de kindertijd met die van oorlog en verlies. Dubbel zicht laat hetgene dat kan worden herinnerd, verloren of teruggewonnen oplichten, maar ook vervagen. Een gevonden geluidsopname vormt de ruggengraat van de film... een bekraste audiobrief van vader naar zoon.” (JG)

Curious Light

Charlotte Pryce
,
2011
,
16mm
,
colour
,
4'

“Een verlucht manuscript verlicht. Illustraties trekken zich terug in de vezels van het blad, het vergankelijk licht lost op in de emulsie van de film. Een ongrijpbaar verhaal wordt herschreven.” (CP)

Jardin du sel / Salt Garden

Rose Lowder
,
FR
,
2011
,
16mm
,
colour
,
16'

De productie van keukenzout is een proces van concentratie en saturatie van zeewater dat transformeert tot zoutkristallen. De agriculturele eigenschappen van die activiteit zitten vervat in de term ‘zouttuin’. Zes poëtische figuren: vijf gebaseerd op zon, wind en zee; het laatste gesitueerd in een klein braakliggend park.

Agatha

Beatrice Gibson
,
UK
,
2012
,
16mm
,
colour
,
14'

Een psychoseksueel getint sciencefictionverhaal over een planeet zonder spraak. De verteller – functie en geslacht onbestemd – begeleidt ons door een mentaal en fysiek landschap, een ruimte voorbij het woord. Gebaseerd op een droom van de Britse componist Cornelius Cardew.

Scene Shifts, in Six Movements

Jani Ruscica
,
FI
,
2011
,
HD
,
colour
,
13'

Woorden vormen onze indrukken en geschiedenis. In Scene Shifts, In Six Movements ontvouwt zich een reis doorheen historische lagen van verschillende locaties op verschillende continenten. Het is echter in de eerste plaats een intellectuele reis. De locaties, beelden, teksten en muziek bevatten verwijzingen naar een lange geschiedenis van cross-culturele misinterpretaties.