Julius Eastman - works for 4 pianos

4 April, 2014 - 22:00
MINARD
concert

Julius Eastman studeerde met grote namen als George E. Lewis, Morton Feldman en Lukas Foss. Alles wees op een mooie toekomst voor deze componist. Tegen 1980 speelde Eastman muziek in heel Europa en de Verenigde Staten en maakte hij onmiskenbaar deel uit van de bloeiende downtownscene in New York waar hij opnames maakte met o.a. Arthur Russell en Meredith Monk. Maar ondanks dat alles kreeg zijn zelfdestructief gedrag uiteindelijk de bovenhand. De weinige opnames en partituren van zijn muziek waren in het wild verspreid en het is nog niet zo lang geleden dat een selectie van zijn werk eindelijk beschikbaar werd en duidelijk maakte dat deze ‘vergeten minimalist’ onwaarschijnlijk briljant was. De titels van zijn werken zijn sprekend voor de rebelse houding van Eastman, iemand die elk compromis schuwde en aan de basis lag van een oeuvre dat blijft aanspreken en verbazen.

De composities Crazy Nigger en Gay Guerilla voor 4 piano's worden uitgevoerd door Frederik Croene, Bob Gilmore, Stéphane Ginsburgh, Reinier van Houdt.

Een programma van KASK/HoGent in het kader van het onderzoeksproject ‘Figures of Dissent’ en het EU project ‘The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989’ (confederatie L'internationale), en L’œil se noie, een tentoonstelling van KIOSK met werk van Eric baudelaire & Mathieu Kleyebe Abonnenc (KIOSK, 05/04 – 15/06/2014).

tickets www.vooruit.be

Crazy nigger & Gay Guerilla

Julius Eastman