Selectie 10: Sylvain George / Nuit obscure – Feuillets sauvages (Les brûlants, les obstinés)

1 April, 2023 - 14:00
Sphinx Cinema

 

 

In the presence of Sylvain George

Nuit obscure – Feuillets sauvages (Les brûlants, les obstinés)

Sylvain George
,
CH, FR
,
2022
,
DCP
,
265'

Melilla, een Spaanse enclave in Marokko, vormt een landsgrens tussen het Afrikaanse continent en Europa. Een bufferzone waar het Europese migratiebeleid en de uitdagingen en gevolgen ervan, kunnen worden gelezen en gezien. Een plaats waar, vanuit Marokko, de ‘harragas’ samenkomen, ‘zij die verbranden’, minderjarigen en jong- volwassenen die er hun zinnen op hebben gezet om Europa te bereiken. Ze hebben niets te verliezen behalve de wil om tot het einde te leven.

De condities van migratie en strijd vormen al altijd de basis van de cinema van Sylvain George (Artist in Focus tijdens Courtisane festival 2011), een filmmaker die sinds zijn eerste werken de aandacht blijft vestigen op het medium als een krachtig politiek gereedschap. De korrel van de film wordt het materiaal waarmee de wonden die de migranten meedragen, op hun lichamen en op hun handen, worden gesculpteerd.

Tien jaar lang werkte Sylvain George aan een nieuw project in de stad Melilla, Marokko, van waaruit veel jonge mensen naar Europa vertrekken. Nuit obscure – Feuillets sauvages (Les brûlants, les obstinés) is nog maar een eerste onderdeel van een werk dat bedoeld is om onze perceptie als westerse kijkers te markeren, ons onder te dompelen in een leven veraf maar toch zo gekenmerkt door ons verlangen om blind te blijven. Melilla is hier een ontmoetingsplaats voor verschillende personages, vooral jonge mensen die klaar zijn voor hun grote reis. Ze zitten gevangen in een worsteling om te overleven, zonder economische middelen. Ze zijn continu doordrongen van het idee om te vertrekken, wat hen tot gedurfde pogingen drijft om boten binnen te dringen en drugs te gebruiken om de dagelijkse teleurstellingen te overleven. Hun lichamen, soms als ware geesten, dwalen door een stad die er vreemd uitziet, met haar lineaire geometrie, haar verleden als Spaanse kolonie en de tijd van Franco.

 

English subtitles