Selectie 15 - SHAMELESS MEMORIES FROM LATIN AMERICA 2

31 March, 2024 - 19:00
Paddenhoek

 

MEMORIAS SINVERGÜENZAS DE LATINOAMÉRICA
SHAMELESS MEMORIES FROM LATIN AMERICA 

Initiatieven uit het verleden en het heden komen samen om queer herinneringen uit Latijns-Amerika op te graven. Filmmakers en archivarissen herdenken de band met hun voorouders om impact te hebben op het heden. In een eerste programma heronderzoeken jonge kunstenaars de link tussen identiteit en territorium in Colombia en Mexico, in een poging inheemse representaties, godheden, schepsels en monsters uit hun schuiloorden te lokken en te doen dansen op het ritme van hun strijden en vieringen. In het tweede deel van dit dubbelprogramma trekken rondreizende archivarissen met draagbare digitaliseringsystemen doorheen Braziliaanse territoria om vergeten herinneringen te redden: ze recupereren queer korte films die een divers beeld van Brazilië schetsen in de tijden van onderdrukking en conservatisme tijdens de jaren 80.

PART 2 / BRASIL: RE-DISCOVERING QUEER MEMORIES

Het voorbije jaar reisden archivarissen van Cinelimite met het project Travelling Digitalization naar verschillende delen van Brazilië om materiaal te digitaliseren uit regio’s met beperkte toegang tot scandiensten. Toen ze het gevonden materiaal afstoften, ontdekten ze een Braziliaanse queer stroming. In deze korte films, hybriden van documentaire en fictie, komen perspectieven aan bod die laten zien hoe er in die jaren tegen homoseksualiteit werd aangekeken met overlappende beelden van liefde en plezier in orgastische en dionysische toestanden, waar de natuur de noodzakelijke ruimtelijke intimiteit generereert om hun banden te laten zegevieren.

 

In the presence of Laura Batitucci

Curated by Alejo Duclós

In collaboration with EQZE - Elías Querejeta Zine Eskola

Baltazar da Lomba

Nós Também
,
BR
,
1982
,
digital
,
20'

Pleeg ontucht! Pleeg naar hartenlust ontucht, want de Aarde behoort toe aan de koning en niemand is ooit naar de hel gegaan voor het plegen van ontucht.” Deze film dramatiseert feiten die plaatsvonden tijdens de koloniale periode in Brazilië, en de vroegste verslagen vormen van homoseksuele onderdrukking in de deelstaat Paraiba. Baltazar da Lomba is een hoogst unieke vorm van verzet tegen die onderdrukking, verwant aan onze aanhoudende strijd voor seksuele vrijheid.

Era Vermelho Seu Batom

Henrique Magalhães
,
BR
,
1983
,
digital
,
12'

“Om mijn hart te bevrijden, wil ik meer dan een langzaam lied. Ik wil nieuwe danspassen. De Pleasure Gang waar iedereen het over heeft. Het is geen onhaalbaar doel. Ik wil de Pleasure Gang. Wie zou dat niet willen?” Tijdens carnaval komt genderperformativiteit op losse schroeven te staan: mannelijkheid mag plaatsmaken voor vrouwelijkheid, en verlangens ontvlammen op het ritme van de trom. Crossdressers verschijnen in het daglicht, klaar voor de strijd.

Closes

Pedro Nunes
,
BR
,
1982
,
digital
,
32'

“Probeer een duistere liefde niet te grijpen met wit kant. Dit is het allermooiste. Blijven, vechten, want liefde is een daad van verzet.” Closes werd gemaakt tijdens het hoogtepunt van de Braziliaanse militaire dictatuur, die werd gekenmerkt door politieke repressie, willekeurige aanhoudingen, censuur en taboes op onderwerpen zoals seksuele vrijheid in cinema en de kunsten. Deze film komt in opstand tegen dit politieke klimaat en verkent het thema seksualiteit met bijzondere aandacht voor vooroordelen over affectie tussen mensen van dezelfde sekse. Centraal staat een romance die via een briefwisseling liefde, tederheid, lust en plezier oproept.