New York Portrait, Chapter 1

Peter Hutton
,
US
,
1979
,
16mm
,
16'

New York gezien door het unieke compositorische kader van Huttons 16mm-camera. De hartslag van het straatleven speelt geen rol in New York Portrait. De dichte grootstedelijke bevolking en de imposante urbane omgeving maken plaats voor Huttons aandacht voor de primaire kracht van een universele aanwezigheid. Met oog voor het buitengewone in het gewone (en als filmmaker met een zeldzaam geduld dat kan wachten tot zulke momenten zich aandienen) richt Hutton zijn camera op de wolken om zwermen vogels te vinden, of keert hij zijn lens terug op zijn appartement om vaak verbazingwekkende momenten van transitie en poëtische stilstand in het dagelijks leven te capteren.

Affirmations

Marlon Riggs
,
US
,
1990
,
video
,
10'

Marlon Riggs drukt de hoop, dromen en verlangens van homoseksuele zwarte mannen uit in deze ode aan de empowerment van queer Afro-Amerikanen. Affirmations, opgebouwd rond fragmenten uit interviews en protestbeelden van Tongues Untied, begint als een openhartige, sekspositieve confessie over een eerste penetratie en evolueert naar een opzwepend koor van oproepen tot vrijheid, erkenning en inclusiviteit.

Telephone Booth Number 905 1/2

Pedro Pietri
,
US
,
1'

Efforts of Nature

Morgan Quaintance
,
UK
,
2023
,
digital
,
19'

Door het combineren van lage resolutie opnames, 16mm film en satellietbeelden, overschouwt Efforts of Nature het verstrijken van de tijd, processen van verandering en ontbinding vanuit twee verre perspectieven: het existentiële niveau van het lichaam en het planetaire niveau van veranderende geologische omstandigheden

Puerto Rican Obituary (excerpt)

Pedro Pietri
,
US
,
4'

Ecce Homo

Jerry Tartaglia
,
US
,
1989
,
16mm
,
7'

Ecce Homo (“aanschouw de man”) maakt gebruik van optisch geprint filmmateriaal. In de jaren tachtig werd, door de AIDS-hysterie in de Verenigde Staten, alle homoseksualiteit opnieuw beschouwd als in wezen pornografisch, politiek incorrect, zondig of een gevaar voor de volksgezondheid. Ecce Homo is een oproep om gay power te herwinnen.

A Thousand Times You Lose your Treasure

Hoa Nguyen
,
US

The Bamboo Green

Xiaolu Wang
,
CN
,
2023
,
digital
,
11'

Een opname in één take van het bezoek van een gezin aan het bamboebos aan de voet van het Helan-gebergte.