Selectie 4: Fairuz & El Moïz Ghammam, Lisa & Clara Spilliaert

30 March, 2023 - 20:00
Minard

 

Een programma als een dubbele ‘double bill’ met werk van zus en broer Fairuz & El Moïz Ghammam, en de zussen Lisa & Clara Spilliaert. Aftastende zoektochten in de complexe ruimtes die zich bevinden tussen verschillende culturen en verschillende generaties.

 

In the presence of Fairuz Ghammam & El Moïz Ghammam, Clara Spilliaert & Lisa Spilliaert

 

Presented in collaboration with Art Cinema OFFoff

cultuur

Fairuz Ghammam
,
BE
,
2022
,
digital
,
15'

cultuur is een wandeling van de private naar de publieke ruimte (en weer terug) in een continue beweging. Hoeveel herinneringen, verhaallijnen en geluiden kunnen naast elkaar bestaan?

 

Arabic & Dutch spoken, English subtitles

Oumoun

Fairuz & El Moïz Ghammam
,
BE, TN
,
2017
,
digital
,
14'

“Beste grootmoeder, je zal verrast zijn mijn stem te horen in jouw taal...” Dit zijn de eerste woorden van een vooraf op tape ingesproken brief die nooit is verstuurd. In plaats daarvan wordt hij in real time luidop afgespeeld door de Brusselse filmmaker voor haar grootmoeder in Mahdia, Tunesië. In het gezelschap van de camera veranderen de zinnen in een voice-over die, door aandachtig te luisteren en te kijken, op zijn beurt geleidelijk transformeert in een dialoog over talen, culturen en generaties heen.

 

Arabic spoken, English subtitles

Hotel Red Shoes

Lisa Spilliaert & Clara Spilliaert
,
BE
,
2013
,
digital
,
15'

Deze video was een eerste samenwerking tussen de zussen Lisa en Clara Spilliaert en functioneert als een dubbele overgang. Enerzijds een culturele heroriëntatie van Japan naar België en anderzijds een transitie van kind naar adolescent, met referenties aan de opkomst van seksueel bewustzijn. De emotionele intensiteit van het verlaten van een bepaalde plaats of toestand wordt getranscendeerd door rituele gebaren van zingen, knippen en verbranden. In 2023 vieren we de 10de verjaardag van dit werk als een cruciaal punt op het artistieke pad van beide zussen.

 

Japanese spoken, English subtitles

Spilliaert

Lisa Spilliaert
,
BE
,
2022
,
digital
,
29'

In Spilliaert onderzoekt filmmaker Lisa Spilliaert haar bloedverwantschap met de gerenommeerde Belgische kunstenaar Léon Spilliaert (1881-1946). Is ze door deze verwantschap, die al dan niet fictief is, voorbestemd tot een kunstenaarsleven? Wordt het kunstenaarschap genetisch doorgegeven? Ze ontpopt zich als een rappende, fanatieke genealoog die de oorsprong van haar artistieke identiteit aan een onderzoek onderwerpt. Spilliaert bezoekt archieven en musea in haar hopeloze zoektocht naar documenten en aanwijzingen over haar afkomst. Uiteindelijk belandt ze middenin haar genealogische fantasieën, voorgesteld in een keramieken sculptuur van een stamboom ontworpen en gemaakt door haar zus Clara.

 

Dutch & French spoken, English subtitles